Bemutatkozás

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/tlightin/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 13.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/tlightin/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
  • strict warning: Only variables should be passed by reference in /home/tlightin/public_html/sites/all/modules/captcha/captcha.inc on line 61.

 
1928 Az osztrák származású, bécsi Jules Thorn úr Londonban megalapította az Electric Lamp Service Company nevű vállalatot.
1932 Izzólámpák gyártásával kezdõdik meg a Thorn fényforrásgyártása az ATLAS Lampworks üzemeiben Edmontonban, Észak-Londonban.
1936 A Thorn Electrical Industries bevezetésre kerül a Londoni Tõzsdén. Az ezt követõ években a vállalat kiterjeszti tevékenységi körét rádiók és a lakossági használatú elektronikai eszközök gyártására.
1948 Európában a Thorn az elsõ vállalat, amely megkezdi a fénycsövek tömeggyártását. A Thorn kutatásai és fejlesztéseinek eredményei: új, nagyobb hatásfokú fényporok kifejlesztése és a katódforma tökéletesítése
1949 A vállalat a Ferguson nevû leányvállalata révén televíziók gyártásába kezd.
1950 A versenytárs Ekco Ensign Electric vállalat megvásárlása.
1954 A Popular Pack nevû lámpatest gyártásának megkezdése, mely késõbb a világ legnagyobb mennyiségben értékesített fénycsöves lámpatestjévé vált. Napjainkig több mint 70 millió darabot értékesített a cég belõle.
1957 Az ATLAS Lighting teljesen autonóm leányvállalattá válik szemben a vállalatcsoport többi tagjával: a Ferguson, a HMV és a Marconiphone vállalatokkal. Ezáltal átláthatóbbá válik a vállalat-csoport tevékenysége.
1964 British Lighting Industries néven létrejön az ATLAS Lighting és legnagyobb versenytársának fúziója.
1967 A THORN a kereskedelmi forgalomba kerülése elõtt 10 évvel kifejleszti a nagynyomású nátriumlámpát. Az eltolt fókuszú, két izzószálas autó reflektorizzó fejlesztésben végzett tudományos munka elismeréseként a THORN kapta az angol királynõ által adományozott Technikai Innováció Díjat.
1969 A British Lighting Industries névrõl a vállalat új neve THORN Lighting lesz.
1970 A THORN Lighting tevékenységi körének felosztása az egyes leányvállalatok között a következõk szerint alakult: Mazda (fényforrásgyártás), ATLAS (ipari- és kereskedelmi világítás), THORN (lakossági és dekoratív).
1972 A világítási, fûtési és klímaberendezéseket magában foglaló integrált rendszerek bevezetése.
1979 A THORN Electrical Industries egyesül az EMI vállalattal; a világítástechnikai leányvállalat új neve: THORN EMI Lighting lesz. Ebben az évben kerül megvásárlásra a német Kaiser Leuchten.
1985 A THORN megkezdi elektronikus elõtéteinek gyártását.
1987 A svédországi lámpatestgyártó Jarnkost megvásárlása. Ezzel egy idõben a vállalat neve a THORN EMI Lightingról ismét THORN Lighting lesz.
1988 A francia Europhane és az ausztrál ALI/Howard Smith cégek megvásárlása. Kezdõdõ értékesítés a Távol-Keleten: Hong-Kongban, Szingapúrban és Malajziában.
1991 A THORN a meglévõ fényforrásgyártó üzemeit eladja a General Electricnek. Ezzel egy idõben történik a Philips teljes repülõtér-világítással foglalkozó érdekeltségeinek a megvásárlása.
1993 A cégvezetés kivásárolta a THORN LIGHTING világítástechnikai céget a Thorn EMI-tól.
1994 A holding cég Thorn Lighting Group plc részvényeinek bemutatása a londoni tõzsdén.
1995 Számos új iroda nyitása Kelet-Európában és a balti államok többségében.
1996 A magyarországi leányvállalat alapítása. A hongkongi Jardine Pacific céggel vegyesvállalat alakul és megindul a gyártás Kínában.
1997 A DNT Europhane megvásárlásával a THORN a világ egyik legnagyobb repülõtér-világítást gyártó és szállító vállalatává válik.
1998 Az angliai központú, különbözõ ipari cégekben érdekelt Wassal holding vállalat többségi tulajdont szerez a THORN Lightingban.
1999 A THORN megvásárolja az exkluzív lámpatesteket gyártó dán céget, a Jakobssont.
2000 A Wassal holding értékesíti a THORN Lightingban lévõ érdekeltségét a Zumtobel AG vállalat részére. A THORN Lighting ettõl kezdve a Zumtobel vállalatcsoport tagja. A két cég fúziójával Európa legnagyobb piaci részesedésével bíró (közel 20%) világítástechnikai vállalata jött létre.
2003 A Thorn Lighting 75  éves megalapításának évfordulóját ünnepli ebben az évben .
2005 A THORN Lighting Hungary Kft. kiköltözik a törökbálinton lévo bérleménybol. Szeptembertol új irodaházban, új raktárban, új tulajdonosi szerkezetben a T-Lighting Kft folytatja a Thorn termékek forgalmazását.

T-Lighting Kft.
2040 Budaörs, Gyár utca 2.
Tel.: +36-23-501-570
E-mail: office@t-lighting.hu