Kik vagyunk?

 

1928: Az osztrák származású, bécsi Jules Thorn úr Londonban megalapította az Electric Lamp Service Company nevű vállalatot.

1932: Izzólámpák gyártásával kezdődik meg a Thorn fényforrásgyártása az ATLAS Lampworks üzemeiben Edmontonban, Észak-Londonban.

1936: A Thorn Electrical Industries bevezetésre kerül a Londoni Tőzsdén. Az ezt követő években a vállalat kiterjeszti tevékenységi körét rádiók és a lakossági használatú elektronikai eszközök gyártására.

 

1948: Európában a Thorn az első vállalat, amely megkezdi a fénycsövek tömeggyártását. A Thorn kutatásai és fejlesztéseinek eredményei: új, nagyobb hatásfokú fényporok kifejlesztése és a katódforma tökéletesítése.

1949: A vállalat a Ferguson nevű leányvállalata révén televíziók gyártásába kezd.

1950: A versenytárs Ekco Ensign Electric vállalat megvásárlása.

1954: A Popular Pack nevű lámpatest gyártásának megkezdése, mely később a világ legnagyobb mennyiségben értékesített fénycsöves lámpatestjévé vált. Napjainkig több mint 70 millió darabot értékesített a cég belőle.

 

1957: Az ATLAS Lighting teljesen autonóm leányvállalattá válik szemben a vállalatcsoport többi tagjával: a Ferguson, a HMV és a Marconiphone vállalatokkal. Ezáltal átláthatóbbá válik a vállalat-csoport tevékenysége.

1964: British Lighting Industries néven létrejön az ATLAS Lighting és legnagyobb versenytársának fúziója.

1967: A THORN a kereskedelmi forgalomba kerülése előtt 10 évvel kifejleszti a nagynyomású nátriumlámpát. Az eltolt fókuszú, két izzószálas autó reflektorizzó fejlesztésben végzett tudományos munka elismeréseként a THORN kapta az angol királynő által adományozott Technikai Innováció Díjat.

 

1969: A British Lighting Industries névről a vállalat új neve THORN Lighting lesz.

1970: A THORN Lighting tevékenységi körének felosztása az egyes leányvállalatok között a következők szerint alakult: Mazda (fényforrásgyártás), ATLAS (ipari- és kereskedelmi világítás), THORN (lakossági és dekoratív).

1972: A világítási, fűtési és klímaberendezéseket magában foglaló integrált rendszerek bevezetése.

 

1979: A THORN Electrical Industries egyesül az EMI vállalattal; a világítástechnikai leányvállalat új neve: THORN EMI Lighting lesz. Ebben az évben kerül megvásárlásra a német Kaiser Leuchten.

1985: A THORN megkezdi elektronikus előtéteinek gyártását.

1987: A svédországi lámpatestgyártó Jarnkost megvásárlása. Ezzel egy időben a vállalat neve a THORN EMI Lightingról ismét THORN Lighting lesz.

 

1988: A francia Europhane és az ausztrál ALI/Howard Smith cégek megvásárlása. Kezdődő értékesítés a Távol-Keleten: Hong-Kongban, Szingapúrban és Malajziában.

1991: A THORN a meglévő fényforrásgyártó üzemeit eladja a General Electricnek. Ezzel egy időben történik a Philips teljes repülőtér-világítással foglalkozó érdekeltségeinek a megvásárlása.

1993: A cégvezetés kivásárolta a THORN LIGHTING világítástechnikai céget a Thorn EMI-tól.

 

1994: A holding cég Thorn Lighting Group plc részvényeinek bemutatása a londoni tőzsdén.

1995: Számos új iroda nyitása Kelet-Európában és a balti államok többségében.

1996: A magyarországi leányvállalat alapítása. A hongkongi Jardine Pacific céggel vegyesvállalat alakul és megindul a gyártás Kínában.

1997: A DNT Europhane megvásárlásával a THORN a világ egyik legnagyobb repülőtér-világítást gyártó és szállító vállalatává válik.

 

1998: Az angliai központú, különböző ipari cégekben érdekelt Wassal holding vállalat többségi tulajdont szerez a THORN Lightingban.

1999: A THORN megvásárolja az exkluzív lámpatesteket gyártó dán céget, a Jakobssont.

 

2000: A Wassal holding értékesíti a THORN Lightingban lévő érdekeltségét a Zumtobel AG vállalat részére. A THORN Lighting ettől kezdve a Zumtobel vállalatcsoport tagja. A két cég fúziójával Európa legnagyobb piaci részesedésével bíró (közel 20%) világítástechnikai vállalata jött létre.

 

2003: A Thorn Lighting 75 éves megalapításának évfordulóját ünnepli ebben az évben.

2005: A THORN Lighting Hungary Kft. kiköltözik a törökbálinton lévo bérleményből. Szeptembertől új irodaházban, új raktárban, új tulajdonosi szerkezetben a T-Lighting Kft folytatja a Thorn termékek forgalmazását.